pátek 3. ledna 2014

Domácí rohlíčky pečené s láskou


Když se o Vánocích vánočka spořádala rychlostí blesku, řekla jsem si, že tomu svému pokladu upeču pro změnu domácí rohlíčky (obchody byly stejně zavřené a bylo to dobře). A musím říct, že ač se to zdá jako těžký kuchařský kousek, opak je pravdou. Těsto je jednoduché a rohlíčky se vždycky povedou. My si na ně mažeme ještě domácí máslo, které šlehám z poctivé smetany, ta je z poctivého mlíčka od moc milé kravičky, kterou vlastní jeden moc hodný pán :-). 
Jsou to jen obyčejné věci, ale jaká je to lahůdka!





Recept:
  • 500 g hladké mouky
  • půl kostky čerstvého droždí
  • 1 necelá lžička cukru
  • 200 ml mléka + 2–3 lžíce navíc
  • 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce sádla, změklého
  • 1 lžička soli
  • 1 bílek
  • hrubá sůl na posypání 

Postup

1. Zadělejte těsto: mouku přesypte do mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj nadrobte droždí, přesypte cukrem a zalijte trochou vlažného mléka. Až vzejde kvásek, přidejte do mísy jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko a vypracujte do pružného těsta. Nechte minimálně hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.
2. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na obdélník silný maximálně půl centimetru. Nožem nebo rádýlkem nakrájejte na protilehlé trojúhelníky a ty pak od delší strany zarolujte do rohlíku.
3. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte ještě na 20 minut kynout. Zahřejte troubu na 180 °C. Nakynuté rohlíky potřete bílkem našlehaným s trochou mléka, posypte hrubou solí a dejte péct do vyhřáté trouby dozlatova. Do trouby postavte i misku s vodou.

Zdroj: Albert

Dobrou chuť!!
V.

2 komentáře:

  1. Teeda, ty jsou jak z obchodu, ale určitě chutnější! Nejspíš zase po delší době vyzkouším domácí pečivo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě můžu jen doporučit, mě chutnají moc a moc :-)

      Vymazat